8 ΑΠΡΙΛΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ

 

Η 8η Απριλίου, μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα του έθνους των Ρομά», σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα.

Θέλουμε να εστιάσουμε σαν Σχολείο, στο γεγονός ότι όσον αφορά τη Σχολική  τους Εκπαίδευση, υφίσταται ένας μύθος, αρκετά διαδεδομένος και μεταξύ τους, ότι δηλαδή η σχολική μόρφωση και οι σπουδές δεν αποτελούν στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και την κοινωνία τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Οι Ρομά θέλουν την Εκπαίδευση, αλλά θέλουν να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες, τις αξίες και τα έθιμα της κοινωνίας τους, για να μπορούν να ενταχθούν με ομαλό τρόπο στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. 

Φέτος στο Σχολείο μας εφαρμόζονται προγράμματα για την ένταξη των μαθητών Ρομά (τμήμα ΖΕΠ και τμήμα ένταξης). Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι οι μαθητές/τριες τόσο να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν, όσο και να καλλιεργήσουν το συναίσθημα της Αποδοχής και της Διαφορετικότητας, με κύριο στόχο την ομαλή συνύπαρξη τους στο πλαίσιο του Σχολείου.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Ρομά, προβλήθηκε power point από την διευθύντρια του σχολείου κ. Μουρατίδη Δήμητρα σχετικά με την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Ρομά: σπάζοντας τα στερεότυπα».



ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΜΑ

ΟΛΟΙ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ», ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ